et cetera

Mænd der hader gaver

søndag 21. marts 2010 · 14 kommentarer · Strøtanker, [et cetera]

Hvad var det så manden, der hader at få gaver, rent faktisk fik?

Først endnu et par tanker, jeg lige “kom til” at tænke …

Hvis jeg skulle pege på nogle elementer, der især kan sikre succes i et (par)forhold, så er det vist evnen til – og glæden ved – at kunne give hinanden plads. At kunne mødes dér, hvor man er ens og respektere, måske endda  beriges ved, dér hvor man er forskellige …

Nu er måden, hvorpå man ønsker sin fødselsdag fejret, måske ikke dét, der flytter de største brikker i (par)livet – og doog … højtider og lignende vides jo, at være dér, hvor større konflikter har rigtig god grobund.

Husbond og jeg ligner heldigvis hinanden på en lang række af dét, man kan kalde basis-punkterne – bl.a. har vi fuldstændig ens humor, som gør at vi stadig kan falde hulkende og skraldgrinende sammen over det samme. Vores grundholdning – politisk som menneskeligt (iøvrigt to uadskillige størrelser i vores verdensbillede), er også i fuldstændig samklang. Jeg kan faktisk ikke huske, at vi nogensinde har været uenige om noget, der virkelig betyder noget her i livet … mens vi kan diskutere, så pudset rasler ned om ørene på os – om alt muligt “ligegyldigt” ;-) Som min kære veninde Vendelboens bedre halvdel (som også er valgt med stor klogskab) udtrykker det: “Uvidenhed om emnet, skal sandelig ikke afholde os fra at have en mening – og ytre den himmelhøjt!” Det er utroligt godt sagt – og forresten mit nye valgsprog …

Så er der andre punkter, hvor manden i mit liv og jeg er så totalt forskellige – og et rigtigt godt eksempel på det, er hans aversion mod at modtage gaver, (skønt han “fortjener” dem mere end nogen anden, jeg kender) – og selv er en fantastisk opfindsom og gavmild giver af samme …

Det kunne jeg, i forlængelse af ovenstående, jo godt respektere, men lige her vælger jeg at narre ham, gør jeg. Her er det nemlig, at mange års indgående kendskab til min dejlige mand – og et lille praktisk trick – alligevel sikrer ham et par gaver, som han både bliver glad for – og egentlig også ønsker sig …

Det lille trick jeg bringer i anvendelse, står iøvrigt enhver frit for at kopiere. Det forudsætter, i mit tilfælde, bare min trofaste følgesvend, Moleskine-notesbogen. Her nedkradses hastigt, når vi i årets løb står overfor forskelligt hvor husbond, ofte ubevidst, ytrer at dét kunne han da egentlig godt tænke sig – engang …

Dagens gavebord kunne derfor afsløre en designerlampe, (Ferruccio Laviani’s “Take” fra Kartell), som han længe har gået og pillet ved, når han tålmodigt har ledsaget mig på mine talrige visitter i diverse designtempler.

Der var lidt tvivl om farvevalget, men i samråd med søde Rikke, indehaver af butikken, hvor jeg gør den slags indkøb – faldt valget på den klare udgave … denne gang … Jeg tror nemlig sagtens, at vi kan finde på at udvide med flere :-)

På bordet var også endnu en lille designting,  indkøbt sammesteds som lampen: en nøglering inkl. cool opbevaring – til manden der bare aldrig kan finde sine nøgler …

Som ejer af ikke mindre end tre vintage-campingvogne ( de to som står i Frankrig og dén herhjemme), skulle han naturligvis også have den engelske bog “My Cool Caravan”  til inspiration. Som den store tegneserie-elsker han også er, havde han et decideret hul i samlingen som burde udfyldes, nemlig med den meget smukke luksusudgave af Charlie Christensens “Røde Orm”, baseret på Frans G. Bengtssons bøger.

– og så noget som for de fleste sikkert ville være både kedeligt og lidt mystisk at få i fødselsdagsgave, men måske dét han blev allermest glad for!

Et skrummel af specielt køkkentilbehør til manden, der elsker at lave mad – til hverdag, som til  fest. Det er en såkaldt “rechaud” – og den er decideret til festlige lejligheder med bespisning af mange gæster – og deraf følgende besvær med at holde de store portioner varme. Du genkender den måske fra buffeter på restauranter, men selv er jeg ihvertfald aldrig stødt på den i dén størrelse,  i et privat hjem. Den er da også erhvervet gennem et sted med netop restaurantudstyr – og husbond ganske enkelt elsker den – og har allerede demonstreret dens brug i indgående detaljer for yngste og mig :-)

Som nævnt, det var ikke det hele på dét bord,  jeg selv ville hoppe højt over  – men heri ligger hele pointen, tror jeg – det var jo netop heller ikke min fødselsdag.

– og skønt det siges, at man ikke kan gøre det bedre ved gavekøb, end at købe og give ting man gerne selv ville have, så står man sig ved engang imellem at gøre det stik modsatte og virkelig gøre sig umage med at tage udgangspunkt i modtageren. Det er ganske vist, at heri ligger også meget stor glæde – for såvel modtager … som giver(e) …

14 kommentarer indtil videre ↓

 • Fie

  Den nøglering er intet mindre end genial. Hvor har du fundet den?

 • et cetera

  Hos HøghShoppen, Fie. Der er link i sidebar’en, bare ring eller mail – de sender gerne :-)

 • Fie

  Tak for tippet, jeg bliver simpelthen nød til at eje den.

 • Lea Poulsen

  Tillykke med husbond.

 • Hanne

  Sikke gode gaver, han fik og den der My cool caravan, jamen jeg kan SE på omslaget at der er gode ideer i hobetal i den :-)

 • et cetera

  Velbekomme, Fie :-)

  Tak, Lea :-)

  – og på hvis foranledning tror du mon, den dukkede frem, Hanne? ;-) Jeg kender jo et dejligt menneske, som sendte mig et link på en übercool caravan – som forresten også er med i bogen – og folkene bag dén hjemmeside er også denne bog’s ophav :-)

 • sofie

  Det lyder da som nogen rigtig gode gaver – og usædvanelige, hvilket kun er godt!

 • vendelboen

  Stort tillykke til husbond. Jeg synes, det er en skøn lampe, han har fået – og mig som først kan lide ting 2 år efter at de er gået af mode…..

 • Bibbi

  Jeg elsker osse at gi gaver – faktisk bedre end at modtage dem ;)

  Og dine tanker omkring (langtids holdbare) parforhold, er jeg 120% enig i. Om mindre end et år fejrer vi kobberbryllup, så der er nok noget om snakken ;)

 • et cetera

  Sofie, der var ihvertfald lagt både kærlighed og omsorg i udvælgelsen – og det var også godt, tydede noget på ved udpakningen ;-)

  Jamen, Vendelbo da – hvem ved hvad det ender med ;-) … og tak …

  Bibbi, rigtigt mange af mine allernærmeste, familie som venner, er gladere givere end modtagere – også i andre af livets forhold end lige omkring gaver. Det er en både smuk og tiltalende egenskab … omend, som med alt andet, ikke altid helt uproblematisk ;-) – og ja, man kan gøre sig mange tanker om det der parforholds-noget – men det er da lidt sjovt, når man har ét der tilsyneladende “virker efter hensigten” – at prøve at tænke et par tanker om, hvorfor det nu kan være, når så mange andre kæmper for det … ;-)

 • Karin

  Sikke nogle fine, håndplukkede gaver han har fået. Han har en opmærksom og gavmild familie :-)

 • et cetera

  Tak, Karin … han var vikelig også rigtig glad for det hele :-)

 • Tina - omme i London

  Lige praecis saadan koeber jeg ogsaa gaver, isaer til min elskede, der som din ikke oensker sig noget – tror han! :) Fede gaver og ret morsomt med den “rechaud”, for paa “engelsk” kalder vi den en “bain marie”! Jeg kan huske et aar hvor min elskede sagde at det eneste han oenskede sig til jul var en eller anden have himstregims med en motor paa. Jeg synes den var lidt en maerkelig gave, men gav mig og koebte den. Jeg tror det er den gave han er blevet aller mest glad for! :)

 • et cetera

  Tøhø, Tina – den kloge narrer den mindre kloge ;-) … “bain marie” – det er altså meget ineteressant at vide at det er det udtryk, der bruges på engelsk, for det er helt rigtigt, at hele baduljen er konstrueret så der er et stort kar til at fylde vand i, hvor “mad-karrene” så står, så de ikke udsættes direkte for varmekilden, som altså er noget kraftigere end et fyrfadslys ;-) … og “bain marie” er jo også netop det “ægte”, franske ord for “vandbad” :-)

Læg en kommentar

Jimmy